Τι είναι και που οφείλεται η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία;

H ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία ή φαλάκρα είναι από τις συχνότερες μορφές αλωπεκίας στους άνδρες αλλά και στις γυναίκες.

Είναι αποτέλεσμα της συνδυασμένης επίδρασης της γενετικής προδιάθεσης και της δράσης των ανδρογόνων στους τριχικούς θυλάκους του τριχωτού της κεφαλής.

Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς είναι ενδοκρινολογικά υγιείς.

Ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία

Ποια είναι η κλινική εικόνα της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;

Οι τρίχες γίνονται σταδιακά λεπτότερες και βραχύτερες. Με τον καιρό γίνονται χνοώδεις και τελικά ατροφούν.

Στους άνδρες η απώλεια τριχών είναι στην μετωποβρεγματική περιοχή και στην κορυφή ενώ στις γυναίκες μπορεί να ακολουθεί το ανδρικό πρότυπο ή να είναι πιο διάχυτη.

Στις νεαρές κοπέλες υπάρχουν συχνά και άλλα στοιχεία αρρενοποίησης πχ δασυτριχισμός. Συχνά συνυπάρχει σμηγματόρροια στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;

Η διάγνωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας γίνεται με βάση κυρίως την κλινική εικόνα.

Το τριχοριζόγραμμα μας βοηθάει να μετρήσουμε τον αριθμό των τελογενών (τρίχες σε ηρεμία) και των αναγενών τριχών (αναπτυσσόμενες).

Φυσιολογικά το 80-90% των τριχών βρίσκονται σε αναγενή φάση, ωστόσο στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία υπάρχει αύξηση του ποσοστού των τελογενών τριχών.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία.

Σε γυναίκες με υποψία υπερανδρογονισμού γίνεται έλεγχος της τεστοστερόνης, της θεικής δευδροεπιανδροστενδιόνης και της προλακτίνης.

Επίσης πρέπει να αποκλειστούν άλλες αιτίες λέπτυνσης των τριχών γι' αυτό γίνεται έλεγχος με fe, φεριττίνη, TSH,T3, T4 και γενική αίματος.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρεαστει βιοψία δέρματος.

Ποια είναι η θεραπεία της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας;

Η θεραπεία εκλογής είναι η χορήγηση Μινοξιδίλης 5% τοπικώς εφαρμοζόμενη είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ρετινοικό όξυ.

Η εξέλιξη της νόσου είναι βραδεία και βαθμιαία.

Με την τοπική θεραπεία ,τους κατάλληλους συνδυασμούς όπου κριθεί απαραίτητο με τονωτικές λοσιόν και τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής πχ κυστίνης, ο δερματολόγος σας μπορει σε διάστημα ενός έτους να αλλάξει τελείως την εικόνα του τριχωτού σας.

Σε αρκετές περιπτώσεις θα δοθούν από του στόματος είτε αντιανδρογόνα είτε φιναστερίδη.

Τι είναι η φιναστερίδη;

Η φιναστερίδη είναι ένα από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο το οποίο εμποδίζει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη.

Οι περισσότεροι βλέπουν θετικά αποτελέσματα σε 3 μήνες ενώ σε 6 μήνες παρατηρούν επανέκφυση τελικών τριχών.

Σε διακοπή του φαρμάκου γίνεται υποτροπή.

Οι παρενέργειες της φιναστερίδης εμφανίζονται στο 2% των ανδρών και αφορούν την μείωση της στυτικής λειτουργίας και της libido.

Οι παρενέργειες αυτές είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή του φαρμάκου.

Υπάρχουν θεραπείες που ενισχύουν τα αποτελέσματα της τοπικής αγωγής ;

Η μεσοθεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με βιταμίνες ή και μινοξιδίλη, καθώς και η αυτόλογη μεσοθεραπεία RPR με το αίμα του ίδιου του ασθενή πλούσιο σε αιμοπετάλια και βλαστοκύτταρα είναι οι νέες πολλά υποσχόμενες θεραπείες με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται στο ιατρείο μας με πολύ καλά αποτελέσματα ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολα περιστατικά που δεν ήθελαν καμία άλλη τοπική αγωγή.

Στο ιατρείο για την παρακολούθηση των ασθενών με ανδρογενετικού τυπού αλωπεκία γίνεται ψηφιακό τριχοριζόγραμμα.

Έτσι γίνεται ασφαλέστερη εκτίμηση της πορείας του ασθενούς και καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας.

Τι είναι το τριχοριζόγραμμα;

Το τριχοριζόγραμμα ανήκει στις μη επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης αλωπεκίας και αποτελεί μια σημαντική εξέταση στη διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση των μη ουλωτικών μορφών αλωπεκίας.

Επιτρέπει την παρατήρηση της μορφολογίας των τριχικών ριζών αλλά και του στελέχους της τρίχας.

Το ψηφιακό τριχοριζόγραμμα FOTOFINDER το οποίο χρησιμοποιούμε στο ιατρείο αποτελεί τη νεότερη μη επεμβατική μεθόδο διάγνωσης αλωπεκιών, το οποίο αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία για τη φωτογράφηση και ανάλυση σε λογισμικό υπολογιστή των ευρημάτων της εξέτασης.

Έτσι γίνεται ασφαλέστερη εκτίμηση της πορείας του ασθενούς και καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Πώς γίνεται το τριχοριζόγραμμα;

Απαιτείται η λήψη φωτογραφιών μιας προεπιλεγμένης περιοχής του τριχωτού ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα και ακολουθεί η επεξεργασία των πληροφοριών μέσω ενός εξειδικευμένου λογισμικού στον υπολογιστή.

Μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση της ανδρογενετικής και διάχυτης αλωπεκίας. Η εκτέλεση της εξέτασης πραγματοποιείται 3 έως 5 ημέρες μετά το λούσιμο του ασθενούς.

Τι μας δείχνει το τριχοριζόγραμμα;

Το ψηφιακό τριχοριζόγραμμα μας δείχνει ακριβώς τα ποσοστά των τριχών που βρίσκονται στην αναγενή, στην καταγενή και στην τελογενή φάση, την πυκνότητα των αλλά και τις τρίχες που είναι δυστροφικές.

Σε αναγενή φάση βρίσκεται περίπου το 80-85% των τριχών σε ένα φυσιολογικό τριχωτό κεφαλής.

Σε αυτό το στάδιο ο τριχικός θύλακος παρουσιάζει έντονη δραστηριότητακαι οι ρίζες των τριχών εμφανίζουν αυξημένη διάμετρο.

Το τελογενές στάδιο αντιστοιχεί στη φάση ανάπαυσης με χαρακτηριστικό την αδράνεια του θυλάκου και τη σταδιακή απόπτωση της τρίχας.

Φυσιολογικά σε αυτό το στάδιο βρίσκεται το 10%-18% των τριχών στο τριχωτό της κεφαλής.