ΙΑΤΡΙΚΗ Αποτρίχωση με laser - μυθοι και αλήθειες

Τι εννοούμε αποτρίχωση με laser και είναι όντως μόνιμη;

Αποτρίχωση Laser Alexandrite

Η αποτρίχωση με LASER είναι η μόνη μόνιμη μέθοδος αποτρίχωσης, που καταργεί τις παραδοσιακές τεχνικές, κατάλληλη για γυναίκες και άνδρες, σε οποιοδήποτε περιοχή του σώματος, αφαιρώντας με ασφάλεια την ανεπιθύμητη τριχοφυία χωρίς να καταστρέφει τους πόρους και την δομή της επιδερμίδας.

Eιναι μόνιμη μέθοδος, καταστρέφεται το 96% των τριχών ωστόσο απαιτεί ειδική εκπαίδευση και άδεια ιατρού για να λειτουργήσει.

Πως ακριβώς δρα το laser;

Δηλαδή, ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος της ακτίνας φωτός προκαλεί απορρόφηση της ενέργειας από τη μελανίνη της τρίχας, καταστρέφοντας το τριχικό θύλακα.

Αυτό καταστρέφει τη ρίζα και αναστέλλει το σχηματισμό νέας τριχας, αφήνοντας ανεπηρέαστη τη μελανίνη.

Πόσα είδη ιατρικών laser αποτρίχωσης υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφορα ιατρικά laser αποτρίχωσης όπως είναι το διοδικό, το alexandrite, το ndyag κα.

Το laser αποτρίχωσης Alexandrite (αλεξανδρίτη) που εκπέμπει στα 755 nm και είναι το συχνότερο.

Στο ιατρείο διαθέτουμε δύο laser alexandrite και συγκεκριμένα και τα δύο είναι το τελευταίο μοντέλο του Αμερικάνικου οίκου Candela, GentlePro με αυτόματο μηχανισμό ψύξης κρυογενίου.

Ποιοι λόγοι οδηγούν κάποιον να κάνει αποτρίχωση με laser;

Η laser αποτρίχωση γίνεται συνήθως για αισθητικούς λόγους.

Υπάρχουν όμως και ιατρικοί λόγοι που επιβάλλουν τη laser αποτρίχωση.

Συχνά μετά από ξύρισμα, κερί ή αποτριχωτικές  μηχανές δημιουργείται θυλακίτιδα (σπυράκια).

Επίσης σε περιπτώσεις ευρυαγγειών στα κάτω άκρα ή ερεθισμών μετά από κερί ή αποτριχωτικές κρέμες, η laser αποτρίχωση είναι η μόνη λύση.

Δασυτριχισμός λόγω κληρονομικότητας, φυλετικής καταγωγής ή ορμονικών διαταρα-χών, συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, όγκων καθώς και λόγω εμμηνόπαυσης.

Πιθανόν να χρειαστεί να συνταγογραφήσουμε ορμονικές εξετάσεις σ' αυτές τις περιπτώσεις και αναλόγως να δόθει και συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή

Σε ποιες περιοχές του σώματος γίνεται;

Η laser αποτρίχωση εφαρμόζεται σε κάθε περιοχή που υπάρχει τριχοφυΐα όπως:

laser αποτρίχωση χεριών (βραχίονες, αντιβράχια), μασχάλη, μπικίνι, πόδια, θηλές, πλάτη κτλ

Ποιες περιοχές έχουν καλύτερο αποτέλεσμα;

Οι περιοχές με τα καλύτερα αποτελέσματα laser αποτρίχωσης είναι το μπικίνι, οι μασχάλες και τα πόδια, ενώ το πρόσωπο μπορεί να επιμείνει λίγο περισσότερο λόγω συνήθους ορμονικής επιβάρυνσης.

Το αποτέλεσμα της οριστικής laser αποτρίχωσης έρχεται γρηγορότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες λόγω μικρότερης ποσότητας ανδρογόνων.

Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την διάρκεια της συνεδρίας;

 

Προυπόθεση είναι το πλήρες ιατρικό ιστορικό, η δερματολογική εξέταση για το χρώμα της επιδερμίδας, το χρώμα και το πάχος της τρίχας.

Σε κάθε συνεδρία πρέπει να σχεδιάζονται με λευκό μολύβι αρχικά οι σπίλοι, μετά τα όρια των περιοχών που πρόκειται να γίνει θεραπεία και τέλος οι μεγάλες περιοχές να χωρίζονται σε μικρότερες ώστε ο χειριστής να ξέρει ακριβώς τι έχει κάνει και να μην αφήνει τρίχες.

Επίσης σε κάθε ασθενή πρέπει να χρησιμοποιούνται αποστειρωμένοι αποστάτες για την θεραπεία τους.

Οι αποστάτες έχουν διαμέτρους διαφόρων διαστάσεων 10,12,15, 18 mm το μέγεθος των οποίων επιλέγεται από τον ιατρό με βάση το πάχος της τρίχας αλλά και το χρώμα διότι όσο μεγαλύτερη η διάμετρος τόσο βαθύτερα σκεδάζει το laser.

Αρα σε λεπτές τριχες που γνωρίζουμε ότι βρίσκονται πιο επιφανειακά χρησιμοποιούμε αποστάτες μικρότερης διαμέτρου για να στοχεύουμε σαυτό το βάθος.

Ρυθμίζουμε την ενέργεια αλλά και την ένταση της ψύξης και ξεκινάμε την εφαρμογή.

Φοράμε πάντα προστατευτικά γυαλιά.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Συνήθως χρειάζονται από πέντε εώς έξι συνεδρίες για τις περιοχές του σώματος, για το πρόσωπο περίπου 8-10.

Ο αριθμός θεραπειών εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας, το χρώμα και το πάχος της τρίχας.

Ποιο είναι το μεσοδιάστημα των συνεδριών αυτων;

Ο κύκλος ζωής της τρίχας έχει 3 φάσεις, την αναγενή η οποία είναι ουσιαστικά η φάση ανάπτυξης, την καταγενή και την τελογενή κατά την οποία η τρίχα πέφτει. οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές όταν η τρίχα βρίσκεται στην φάση ανάπτυξης (αναγενή φάση).

Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται κάθε 45 -50 ημέρες έτσι ώστε οι τρίχες να βρίσκονται στην αναγενή φάση και η αποτρίχωση να είναι αποτελεσματική.

Πότε αρχίζει όμως ο ασθενής να βλέπει αποτέλεσμα;

Τα αποτελέσματα της laser αποτρίχωσης είναι μόνιμα και εντυπωσιακά.

Η laser αποτρίχωση οδηγεί από την πρώτη κιόλας συνεδρία σε μείωση της τριχοφυΐας μέχρι και 50% σε κάποιες περιοχές, ενώ οι τρίχες γίνονται πιο απαλές, ανοιχτόχρωμες και μαλακές.

Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Η μέθοδος είναι σχεδόν ανώδυνη, χάρη στον αυτόματο μηχανισμό ψύξης του δέρματος που διαθέτει αποκλειστικά μόνο το laser του Αμερικάνικου οίκου Candela. Ωστόσο ο βαθμός της αίσθησης είναι διαφορετικός από άτομο σε άτομο και αν κριθεί απαραίτητο, σε κάποιες εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές, π.χ. bikini, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα τοπική αναισθησία με τη χρήση κρέμας.

Πόση ωρα διαρκεί;

Αυτό εξαρτάται από την περιοχή, πχ ανω χείλος 10 λεπτά, πόδια 120 λεπτά.

Πως θα είναι αμέσως μετά η περιοχή;

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του ή στην εργασία του αμέσως μετά τη θεραπεία.

Παροδικό ερύθημα και περιθυλακικό οίδημα μπορεί να εμφανιστεί μετά από laser αποτρίχωση που υποχωρούν όμως μετά από λίγες ώρες.

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να περιοριστούν με την εφαρμογή πάγου ή ενυδατικών κρεμών στην περιοχή

Είναι ασφαλής μέθοδος;

Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος.

Το ιατρικό laser είναι ορατό φως, δεν είναι ακτινοβολία και δεν έχει καμία επίδραση σε δομές του δέρματος που δεν έχουν μελανίνη, όπως οι λεμφαδένες και ο μαζικός αδένας (μαστός).

Επίσης τα σύγχρονα laser alexandrite candela gentle pro διαθέτουν αυτόματους μηχανισμούς ψύξης που προστατευουν το δέρμα ακόμη και πολύ υψηλές ενέργειες.

Αντενδείξεις αποτρίχωσης με laser

Η αποτρίχωση με laser ατενδείκνυται απόλυτα σε άτομα με φωτοδερματίτιδα καθώς και άτομα που λαμβάνουν ισοτρετινοίνη.

Παλιότερα υπήρχε κίνδυνος και σε άτομα με λεύκη ή ψωρίαση ,ωστόσο με τα laser τελευταίας γενιάς τα οποία διαθέτουν αυτόματους μηχανισμούς ψύξης δεν υπάρχει πρόβλημα.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται;

Η εγκυμοσύνη και θηλασμός αποτελούν σχετική αντένειξη ωστόσο πολλές φορές έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου μιας και δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο το έμβρυο.

Προφυλάξεις πριν και μετά την θεραπεία;

 Να μην έχει προηγηθεί αποτρίχωση με κερί ή χρήση κάποιας ξανθιστικής κρέμας για τουλάχιστον 2 εβδομάδες, ενώ η περιοχή στην οποία θα εφαρμοστεί το laser να έχει ξυριστεί 2 ημέρες πριν (εξαιρείται η περιοχή του προσώπου).

Απαγορευέται η πολύωρη ἐκθεση στον ήλιο μια εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την θεραπεία.

Φυσικά είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού σκευάσματος μετά την θεραπεία.

Οι ασθενείς ρωτούν συχνά, επιτρέπεται το καλοκαίρι η αποτρίχωση με laser;

Με τα σύγχρονα laser αποτρίχωσης η αποτρίχωση με laser μπορεί να γίνεται και το καλοκαίρι γιατί μπορούμε να αυξάνουμε την ένταση της ψύξης αλλά και να ρυθμίζουμε την διάρκεια του παλμού, δηλαδή τον χρόνο που δρα η ενέργεια στο δέρμα ώστε να είμαστε απόλυτα ασφαλής.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θέλει να κάνει αποτρίχωση με laser;

Nα επιλέξει ένα ιατρείο το οποίο διαθέτει τα επίσημα laser που έχουν εγκριθεί από το fda και φυσικά είναι τα κατάλληλα για την περίπτωση του.

Να επιλέξει ένα ιατρείο που στο τέλος κάθε συνεδρίας συμπληρώνει την καρτέλα του ασθενούς με τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά την θεραπεία.

Να μην παρασύρονται από τις χαμηλές τιμές και τις προσφορές που μπορεί να βρίσκουν.

Μπορεί η τιμή ανά συνεδρία να φαίνεται (ή και να είναι ) πολύ χαμηλή αλλά η συνεδρία να γίνεται τόσο βιαστικά και με χαμηλή ένταση που να χρειαστεί πολύ περισσότερες φορές και με αμφίβολο αποτέλεσμα.