Τι είναι το έκζεμα - δερματίτιδα;

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος και διακρίνεται σε οξύ και σε χρόνιο. Κατά το οξύ στάδιο υπάρχει κνησμός, ερυθρότητα , οίδημα και μπορεί να εμφανιστούν φυσσαλίδες ή βλατίδες. Στο χρόνιο έκζεμα το δέρμα καθίσταται σκληρό, ξηρό και λεπιδώδες, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και ραγάδες.

Ποια είναι τα αίτια του εκζέματος;

Με βάση την αιτιολογία του το έκζεμα μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες, το ενδογενές και το εξωγενές.
Το ενδογενές έκζεμα ή αλλίως ατοπικό ανήκει στο φάσμα της ατοπικής δερματίτιδας.
Το εξωγενές έκζεμα είναι ουσιαστικά μια εξ επαφής ερεθιστική δερματίτιδα, τοξική ή αλέργική.

 

Δερματίτιδα εξ' επαφής

 

ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΠΑΦΗΣ ΤΟΞΙΚΗ

Αίτια και κλινική εικόνα της τοξικής δερματίτιδας επαφής

Η τοξική δερματίτιδα επαφής εμφανίζεται μετά από επαφή με εξωγενείς τοξικούς παράγοντες πχ νερό, απορρυπαντικά, σίελος, μηχανική κάκωση,. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η εντόπιση των δερματικών αλλοιώσεων μόνο στα σημεία επαφής με τον τοξικό παράγοντα. Αρχικά εμφανίζεται ερύθημα, οίδημα και στη συνέχεια φυσσαλίδες, διαβρώσεις αλλά και απολέπιση.

Θεραπεία της τοξικής δερματίτιδας επαφής

Η θεραπεία της τοξικής δερματίτιδας επαφής περιλαμβάνει αρχικά την απομάκρυνση του τοξικού παράγοντα και τον καθαρισμό της περιοχής. Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει ενυδατικούς παράγοντες και τοπικά κορτικοστεροειδή ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις χορηγούνται συστηματικά κορτικοστεροειδή και αντιισταμινικά.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΠΑΦΗΣ

Αίτια και κλινική εικόνα της αλλεργικής δερματίτιδας επαφής

Η αλλεργική δερματίτιδα επαφής εκλύεται μετά από επαφή με εξωγενείς παράγοντες στους οποίους όμως ο ασθενής έχει προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί. Το χρονικό διάστημα το οποίο χρειάζεται για την ευαισθητοποίηση ποικίλλει από λίγες ημέρες έως μήνες ανάλογα με το αλλεργιογόνο. Η κλινική εικόνα είναι όμοια με την τοξική δερματίτιδα με την διαφορά ότι οι βλάβες δεν βρίσκονται μόνο στα σημεία επαφής αλλά και περιφερικά αυτών ή και σε άλλα σημεία του σώματος.

Ποια είναι τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα;

Το νικέλιο το οποίο βρίσκετα σε μεταλικά αντικείμενα και κοσμήματα, το διχρωμικό κάλιο το οποίο υπάρχει σε υλικα όπως τσιμέντο , χρώματα και προκαλεί συχνά επαγγελματική δερματίτιδα επαφης, το βάλσαμο του περού το οποίο υπάρχει σε διάφορα καλλυντικά και άλλα πολλά.

Υπάρχει τρόπος να βρεθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο;

Η αναζήτηση και η ανεύρεση του πιθανού αλλεργιογόνου είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και βασίζεται στις επιδερμιδικές δοκιμασίες ή αλλίως Patch Tests. O ιατρός σας θα τοποθετήσει διάφορες ουσίες που ενοχοποιούνται σε κατάλληλες αραιώσεις στην επιφάνεια του δέρματος σας όπου και θα παραμείνουν 48 ώρες. Στην συνέχεια θα τις αφαιρέσει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα με βάση την αντίδραση του δέρματος σας στην κάθε ουσία.

Θεραπεία της αλλεργικής δερματίτιδας επαφής

Η θεραπεία είναι όμοια με της τοξικής δερματίτιδας με απαραίτητη προϋπόθεση την απομάκρυνση του αλlεργιογόνου.

Στο ιατρείο μας πραγματοποιούνται οι επιδερμιδικές δοκιμασίες TRUE TESTS.