Η μεσοθεραπεία πρωτοξεκίνησε το 1958 στην Γαλλία από τον Dr. Michel Pistor.

Από το 1987 χρησιμοποιείται στην Ιατρική σε πολλές ειδικότητες και ως επί το πλείστον στην Αισθητική Δερματολογία με κύριο στόχο την πρόληψη της γήρανσης του δέρματος.

 

Ετερόλογη μεσοθεραπεία


Τι είναι η μεσοθεραπεία;

Η μεσοθεραπεία είναι μια απλή διαδικασία κατά την οποία εγχύουμε με τη βοήθεια πολύ μικρών βελονών ή με χρήση του σύγχρονου dermapen διάφορες ουσίες στο κατώτερο χόριο, εκεί όπου δεν μπορεί να διεισδύσει ακόμη και η καλύτερη αντιγηραντική ή ενυδατική κρέμα.

Οι ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως διαλύματα υαλουρονικού οξέος καθώς και ενεργά συστατικά όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τι είναι dermapen;

Το Dermapen είναι η εξέλιξη των παλιών roller.

Είναι ένα μηχάνημα που μοιάζει σα μια μεγάλη πένα που στην άκρη της έχει 12 λεπτές βελόνες.

Το DermaPen διαπερνά το δέρμα και έως 100 φορές ανά δευτερόλεπτο με ρυθμιζόμενη ταχύτητα αλλά και βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 0,25 χιλιοστά-2.5mm, ανάλογα με την περιοχή που θεραπεύεται.

Οι βελόνες στo DermaPen διεισδύουν στο δέρμα κατακόρυφα, ελαχιστοποιώντας τη βλάβη του δέρματος, τον πόνο αλλά και τον χρόνο αποκατάστασης.

Οι βελόνες αυτές προκαλούν πολλαπλούς μικροτραυματισμούς στο δέρμα.

Διαπερνούν την επιδερμίδα και φτάνουν ως το χόριο.

Οι βελόνες εισχωρούν στην επιδερμίδα χωρίς να την καταστρέφουν.

Λόγω της ελαστικότητας των επιδερμιδικών κυττάρων οι μικροοπές κλείνουν πολύ γρήγορα και εντός λίγων ωρών η επιδερμίδα επανέρχεται στη φυσιολογική της κατάσταση.

Σε τι διαφέρει η κλασική ενέσιμη μεσοθεραπεία από το dermapen;

Στην κλασσική μεσοθεραπεία με τη χρήση βελονών οι ουσίες που εγχύουμε εισχωρούν πολύ βαθύτερα σε σχέση με το dermapen και σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις.

H μεσοθεραπεία με το σύγχρονο dermapen είναι ανώδυνη και πλεονεκτεί στη διαδικασία της ανάπλασης μιας και έχει την δυνατότητα να διαπερνά την επιδερμίδα έως και 100 φορές ανά δευτερόλεπτο.

Γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο τρυπάμε το δέρμα τόσο καλύτερη ανάπλαση επιτυχάνουμε.

Πώς θα επιλέξω ποιος τρόπος μεσοθεραπείας μου ταιριάζει;

Η ιατρός δερματολόγος Dr Αναστασία Τζούμα θα σας ενημερώσει εντελώς δωρεάν για το ποια μεσοθεραπεία ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας δέρμα ενώ συχνά η ιατρός συνδυάζει την κλασική μεσοθεραπεία με τη χρήση dermapen στην ίδια συνεδρία.

Τρόπος δράσης της μεσοθεραπείας

Όταν απλώνουμε μια ουσία στην επιδερμίδα ένα μικρό ποσοστό της απορροφάται και η απορρόφηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (π.χ. μέγεθος μορίου της ουσίας, κατάσταση επιδερμίδας, υγρασία κλπ).

Χρησιμοποιώντας τη μεσοθεραπεία δημιουργούμε μικρά κανάλια στην επιδερμίδα μέσω των οποίων μπορούν με ευκολία να διεισδύσουν δραστικές ουσίες και να φτάσουν ως το χόριο.

Αυτό μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα των θεραπειών γι' αυτό και έχει εφαρμογή σε θεραπείες τόσο αντιγήρανσης  όσο και ουλών, μελάσματος, αλωπεκιών αλλά και κυτταρίτιδας.

Ενδείξεις μεσοθεραπείας στο πρόσωπο

  • Αντιγήρανση
  • Χρησιμοποιείται αρχικά για τη βαθιά ενυδάτωση του δέρματος και για την πρόληψη δημιουργίας ρυτίδων και κατόπιν για τη διόρθωση λεπτών ρυτίδων. Στην περίπτωση αυτή κύριο συστατικό της μεσοθεραπείας είναι το υαλουρονικό οξύ και οι βιταμίνες.
  • Με ειδικό πρωτόκολλο που αποφασίζει η ιατρός χρησιμοποιείται στην διόρθωση ουλών ακμής. Σ' αυτήν την περίπτωση απαραίτητη είναι η χρήση ρετινόλης και Dermapen.
  • Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει η μεσοθεραπεία που αφορά άτομα με δυσχρωμίες και μέλασμα. Σ' αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε ασκορβικό οξύ, ρετινόλη, βιταμίνη c και γλουταθειόνη.
  • Σύσφιξη προσώπου και λαιμού με υαλουρονικό οξύ και DMAE
  • Λιποδιάλυση σε προγούλι

Πως δρα η μεσοθεραπεία στην πρόληψη αλλά και διόρθωση των ρυτίδων;

Στο χόριο οι πολλαπλοί μικροτραυματισμοί κινητοποιούν το μηχανισμό επούλωσης του δέρματος.

Τοπικά δημιουργείται μικροαιμορραγία, άσηπτη φλεγμονή και επακόλουθη παραγωγή αυξητικών κυτταρικών παραγόντων.

Όλα αυτά οδηγούν στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών και την παραγωγή μορίων κολλαγόνου και ελαστίνης, πρωτεογλυκανών και άλλων δομικών πρωτεϊνών του στρώματος.

Παράλληλα όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως υαλουρονικό και βιταμίνες τα οποία εγχύουμε βοηθούν στην βαθιά ενυδάτωση και θρέψη της επιδερμίδας κάνοντας την να δείχνει άμεσα υγιής και νεανική.

Βέβαια απαιτούνται επαναλαμβανόμενες θεραπείες ώστε να συνεχιστεί η ιστική αναδόμηση για τη διόρθωση ήδη σχηματισμένων ρυτίδων και να προκληθεί κολλαγονογένεση, η οποία είναι μια διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Είναι επώδυνη θεραπεία η μεσοθεραπεία;

Χρησιμοποιούμε τοπική αναισθησία. (τοπική αναισθητική κρέμα επαρκεί στις περισσότερες των περιπτώσεων).

Αμέσως μετά από τη θεραπεία μπορεί να τοποθετηθεί ένα δροσερό επίθεμα ή μία μάσκα, ώστε να ανακουφίσει ένα ήπιο αίσθημα καύσου που υπάρχει.

Η μεσοθεραπεία με dermapen είναι εντελώς ανώδυνη.

Επιπλοκές μεσοθεραπείας

Δεν υπάρχουν επιπλοκές παρά μόνο ίσως λίγες μικρές μελανιές από τους νυγμούς της βελόνας οι οποίες υποχωρούν σε 2-3 ημέρες.

Κάθε πότε γίνονται οι συνεδρίες και πόσες χρειάζονται;

Στη κλασική μεσοθεραπεία του προσώπου αρκεί μία μεσοθεραπεία για βαθιά ενυδάτωση και λάμψη.

Σε πρόσωπα με φωτογήρανση ή έντονη αφυδάτωση προτείνουμε ένα πρωτόκολλο 2-3 συνεδριών ανά μήνα.

Στο dermapen μία θεραπεία αρκεί για λαμπερό πρόσωπο.

Σε περίπτωση που θέλουμε πρωτόκολλο αντιγήρανσης ή διόρθωση ρυτίδων ή ουλών ακμής τότε προτείνουμε ένα πρόγραμμα 4-6 συνεδριών ανά 15 ημέρες.

Η ιατρός δερματολόγος Dr Αναστασία Τζούμα θα σας προτείνει εντελώς δωρεάν εξατομικευμένα πρωτόκολλα με βάση της ανάγκες του δικού σας προσώπου.