Κλινική δερματολογία

Η ακμή είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόκειται για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού. Η ακμή παρατηρείται συχνότερα στην εφηβεία και είναι βαρύτερη στα αγόρια.

ΨωρίασηΗ ψωρίαση είναι μια χρονίως υποτροπιάζουσα κληρονομική, φλεγμονώδης συστηματική νόσος η οποία προσβάλει κατά κύριο λόγο το δέρμα και τα εξαρτήματα του.

Η ψωρίαση προσβάλει και τα δύο φύλα με την ίδια συχνότητα, εμφανίζεται σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά κυρίως γύρω στο 20ο και 60ο έτος της ηλικίας.

Προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού. Στην ψωρίαση τα κύτταρα του δέρματος πολλάπλασιάζονται με πολύ γρηγορότερο ρυθμό από ότι φυσιολογικά γιαυτό αθροίζονται και δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες.

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη και γενετικώς προσδιορισμένη αυξημένη αντιδραστικότητα του δέρματος η οποία χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα στο δέρμα.

Μπορεί να συνδυάζεται με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα,επιπεφυκίτιδα, κνίδωση αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα εμφανίζεται στην βρεφική και παιδική.

Τι είναι το έκζεμα - δερματίτιδα;

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματος και διακρίνεται σε οξύ και σε χρόνιο. Κατά το οξύ στάδιο υπάρχει κνησμός, ερυθρότητα , οίδημα και μπορεί να εμφανιστούν φυσσαλίδες ή βλατίδες. Στο χρόνιο έκζεμα το δέρμα καθίσταται σκληρό, ξηρό και λεπιδώδες, ενώ μπορεί να εμφανιστούν και ραγάδες.

Η λεύκη είναι ένα χρόνιο νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση απολύτως λευκών κηλίδων στο δέρμα ο οποίες είναι αμφοτερόπλευρες και συνήθως συμμετρικές σε τυπικές εντοπίσεις. Αποτελεί μείζον ιατρικό πρόβλημα για τα σκούρου φωτοτύπου άτομα, στα οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική προσαρμογή. Εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού και παρουσιάζει κληρονομική επιβάρυνση.

Τι είναι η ονυχομυκητίαση και πως προκαλείται;

Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών που προκαλείται από δερματόφυτα συνήθως και σπανιότερα από την candida.

Τι είναι οι σμηγματορροικές υπερκερατώσεις;

Οι σμηγματορροικές υπερκερατώσεις είναι οι καλοήθεις βλάβες του δέρματος οι οποίες εμφανίζονται κυρίως σε άτομα άνω των 50 ετών.

Τι είναι το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα ή καρκίνωμα;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα συχνή μορφή κακοήθους επιθηλιακής νεοπλασίας του δέρματος.

Εμφανίζεται σε άτομα άνω των 40 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρούς ενήλικες οι οποίοι παρουσιάζουν ανοσοκαταστολή οποιασδήποτε αιτιολογίας.

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Η υπεριδρωσία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται αυξημένη παραγωγή ιδρώτα.

Εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλλα και συχνότερα μετά την δεύτερη δεκαετία της ζωής.

ΟΙ μυρμηκίες είναι επώδυνες καλοήθεις βλάβες της επιδερμίδας, υπό μορφή βλατίδων, γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια ως γαρδαβίτσες.

Προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus - HPV).

Οι πιο εξελιγμένες μέθοδοι διάγνωσης και οι πιο πρωτοποριακές τεχνικές θεραπείας και μεταμόσχευσης μαλλιών κάνουν την τριχόπτωση παρελθόν.