Η λεύκη είναι ένα χρόνιο νόσημα το οποίο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση απολύτως λευκών κηλίδων στο δέρμα ο οποίες είναι αμφοτερόπλευρες και συνήθως συμμετρικές σε τυπικές εντοπίσεις. Αποτελεί μείζον ιατρικό πρόβλημα για τα σκούρου φωτοτύπου άτομα, στα οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική προσαρμογή. Εμφανίζεται στο 1% του πληθυσμού και παρουσιάζει κληρονομική επιβάρυνση.

 

Λεύκη

 

Ποιες είναι οι κυριότερες θέσεις εμφάνισης της λεύκης;

Η λεύκη εμφανίζεται περιοφθαλμικά, περιστοματικά, στον τράχηλο, στο πέος,στο περίνεο, στις μασχάλες και σε σημεία πίεσης όπως ο αγκώνας, τα γόνατα, τα σφυρά και η οσφυοιερή χώρα.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφανίσεως λεύκης;

Μέλη οικογενειών που παρουσιάζουν αυξημένο επιπολασμό σε παθήσεις του θυρεοειδούς, του σακχαρώδη διαβήτη και της λεύκης, φαίνεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης λεύκης.

Πάνω από το 30% των πασχόντων αναφέρουν λεύκη σε άμεσο συγγενικό άτομο.

Έχουν διατυπωθεί τρεις κύριες θεωρίες σχετικά με τον μηχανισμό καταστροφής των μελανοκυττάρων στη λεύκη, η θεωρία της αυτοανοσίας, της αυτοκαταστροφής και η νευρογενής θεωρία.

Συνοδά ευρήματα στο δέρμα;

Συχνά εμφανίζονται στο δέρμα σπίλοι με λευκή άλω, γυροειδής αλωπεκία καθώς και λευκές τρίχες ή πρόωρα γκρίζα μαλλιά.

Συνοδά νοσήματα;

Η λεύκη όχι σπάνια συνδέεται με παθήσεις του θυρεοειδούς, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθη αναιμία, νόσο Addison και άλλες ενδοκρινοπάθειες. Η όραση παραμένει ανεπηρέστη ενώ η ακοή σπάνια μπορεί να παρουσιάζει κάποια διαταραχή.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της λεύκης;

Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η λεύκη δε θεραπεύεται.

Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.

Υπάρχουν έμπειροι δερματολόγοι οι οποίοι είναι σε θέση να θέσουν τη διάγνωση, να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία και να πετύχουν μια αισθητή βελτίωση.

Οι κυριότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών ή τακρόλιμους, τοπική ή συστηματική φωτοχημειοθεραπεια, καθώς και λεύκανση.

Απαραίτητη η ενίσχυση του οργανισμού με φυλλικό οξύ και βιταμίνες καθώς και η αντιηλιακή προφύλαξη.

Ο δερματολόγος σας θα επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία για εσάς και μετά από κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο και παρακολούθηση της ανταποκρίσεως θα τροποποιήσει ή θα αλλάξει αυτή την αγωγή.