Τι είναι η ονυχομυκητίαση και πως προκαλείται;

Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών που προκαλείται από δερματόφυτα συνήθως και σπανιότερα από την candida.

 

Ονυχομυκητίαση


Κλινική εικόνα ονυχομυκητιάσεως

Η ονυχομυκητίαση μπορεί να προσβάλει τόσο τα νύχια των ποδιών όσο και των χεριών. Στα πόδια εμφανίζεται συχνότερα λόγω της υγρασίας που αναπτύσσεται στο εσωτερικό των παπουτσιών.

Τα νύχια εμφανίζονται πεπαχυσμένα, με ορατές δυσχρωμίες ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις υπάρχει αποκόλληση από το υποκείμενο υγιές δέρμα.

Ποιοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν στην εμφάνιση των ονυχομυκητιάσεων;

Τα ατοπικά άτομα εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ονυχομυκητιάσεων όπως επίσης ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, άτομα σε ανοσοκαταστολή και με κυκλοφοριακές διαταραχές.

Για την ονυχομυκητιαση των ποδιών ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η χρήση κλειστών υποδημάτων ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι τραυματισμοί και η κακή υγιεινή.

Ποια είναι η θεραπεία της ονυχομυκητιάσεως;

Μετά την απομόνωση του παθογόνου μύκητα (άμεσο και καλλιέργεια ρινισμάτων ονύχων) ο δερματολόγος σας, θα συνεκτιμήσει την κλινική εικόνα του νυχιού και θα σας συνταγογραφήσει τοπική ή και συστηματική θεραπεία με φλουκοναζόλη, ιτρακοναζόλη ή τερμπιναφίνη.

Τα δυστροφικά νύχια επιπλέον θα πρέπει να λιμάρονται.

Υπάρχουν μέτρα για δευτερογενή προφύλαξη;

Φυσικά και υπάρχουν απλά και οικονομικά μέτρα προφύλαξης τα οποία θα πρέπει να εφαρμόζονται στο σύνολο των ονύχων και των δύο ποδιών.

Καλή υγιεινή των ποδιών καθώς και καθημερινή χρήση πούδρας μικοναζόλης στα πόδια ή spray αντιμυκητιασικό στα υποδήματα.

Τα παλιά υποδήματα θα πρέπει να αντικατασταθούν ενώ κατά την διενέργεια μανικιουρ ή πεντικιούρ θα πρέπει να διασφαλίζεται η αποστείρωση των εργαλείων ή ο καθένας να έχει τα δικά του εργαλεία.