Τι είναι τα οξυτενή κονδυλώματα;

Πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο προκαλείται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

 

Οξυτενή κονδυλώματα


Ποια είναι η κλινική εικόνα των οξυτενών κονδυλωμάτων;

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ασυμπτωματικές κλινικά βλάβες οι οποίες είναι ορατές σα βλατίδες ή οζίδια που εμφανίζονται στην πρωκτογεννητική περιοχή.

Ο χρόνος επώασης είναι από 3 εβδομάδες εώς 8 μήνες. Ωστόσο οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν βλάβες σε 2-3 μήνες μετά τη λοίμωξη.

Περισσότεροι από 20 τύποι ιών μπορούν να μολύνουν το γενετικό σύστημα, ωστόσο οι τύποι 6,11,16,18,31 και 33 είναι εκείνοι οι οποίοι σχετίζονται με δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνο.

Οι βλάβες που προκαλεί ο HPV ιός μπορεί να είναι σε λανθάνουσα φάση δηλαδή να μην υπάρχουν κλινικά και υποκλινικά βλάβες παρά μόνο ο ιός ο οποίος δε φεύγει ουσιαστικά ποτέ.

Μπορεί επίσης να είναι σε υποκλινική φάση όπου είναι ορατές οι βλάβες μόνο με τοπική εφαρμογή οξεικού οξέος και τέλος μπορεί να είναι κλινικές με την τυπική εικόνα των κονδυλωμάτων.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του ιού;

Οι παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την ανάπτυξη του ιού και τη μετάπτωση από το ένα κλινικό στάδιο στο άλλο, είναι ό,τι έχει να κάνει με την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή.

Το κάπνισμα, η υπερβολική κόπωση, η κακή διατροφή, το stress, ο διαβήτης, το AIDS κτλ. είναι από τους κυριότερους παράγοντες που ευνοούν την επεδείνωση της κλινικής πορείας του ασθενούς.

Σε αντίθετη περίπτωση, η μικρή ηλικία, η καλή συστηματική υγεία και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή μπορεί να βοηθήσουν στην υποστροφή του ιού και μετάπτωση του σε λανθάνουσα φάση, όπου μπορεί να παραμείνει έτσι για πολλά χρόνια ή και για πάντα.

Είναι επικύνδυνα τα οξυτενή κονδυλώματα;

Η ύπαρξη λοίμωξης από HPV ιό είναι δυνητικά επικυνδύνη στις γυναίκες. Οι τύποι 6,11,16,18,31,33 κ.α. των hpv ιών προκαλούν δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο.

Η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία.

Οι κλινικές βλάβες πρέπει να θεραπεύονται.

Οι υποκλινικές βλαβες, οι οποίες είναι ορατές στην κολποσκόπηση, πρέπει να παρακολουθούνται ή και να θεραπεύονται εγκαίρως όπου χρειάζεται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι γυναίκες πρεπει να υποβάλονται σε ετήσιο τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση.

Η κολποσκόπηση ανιχνεύει υπολινικές βλαβες HPV λοιμώξεως στον τράχηλο της μήτρας.

Αντίστοιχα στους άνδρες γίνεται πεοσκόπηση και ουρηθροσκόπηση για να μη γίνεται αναμετάδοση του ιού σε περιπτώσεις υποκλινικών βλαβών.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης για τις νέες κοπέλες;

Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει προαιρετικός προληπτικός εμβολιασμός σε κοπέλες κάτω των 26 ετών με το εμβόλιο του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν καλύπτουν ένα μέρος, τους κυριότερους τύπους, από τους ογκογόνους ιούς προσφέροντας προφύλαξη από τα οξυτενή κονδυλώματα που σχετίζονται με τους συγκεκριμένους τύπους αλλά και από τις προκαρκινικές γεννητικές αλλοιώσεις και τον καρκίνο του τραχήλου.

Ποιά είναι η θεραπεία των οξυτενών κονδυλωμάτων;

Η θεραπεία εκλογής είναι η εφαρμογή κρυοθεραπείας, διαθερμοπηξίας ή laser.

Σε αρκετές περπτώσεις θα δοθεί είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με τις προηγούμενες θεραπείες (κρέμα ιμικουιμόδης).

Παράλληλα θα χρειαστεί ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή και αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν ενεργοποίηση του ιού.