Παιδιατρική δερματολογία

Το παιδικό δέρμα είναι εκπληκτικά ανθεκτικό σε διαφόρους ερεθιστικούς παράγοντες χάρη στην κερατίνη στιβάδα, που αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του, στην οποία ενσωματώνονται λιπίδια σε ένα πλέγμα κερατίνης.

Το στρώμα αυτό του παιδικού δέρματος αναπτύσσεται πλήρως στα αρτιγενή νεογνά, γι'αυτο πολλά παιδιά περνάνε την περίοδο με τις πάνες χωρίς ίχνος παρατρίμματος, παρά το γεγονός ότι το παιδικό δέρμα τους έχει υποστεί μαζικό ερεθισμό απο τις διάφορες απεκκρίσεις.

Πρόκειται για μια φλεγμονώδη και γενετικώς προσδιορισμένη αυξημένη αντιδραστικότητα του παιδικού δέρματος η οποία χαρακτηρίζεται από κνησμό και έντονη ξηρότητα στο δέρμα.

Μπορεί να συνδυάζεται με ατοπικό άσθμα, ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, κνίδωση αλλά και γαστρεντερικές διαταραχές. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συχνότερα εμφανίζεται στην βρεφική και παιδική.

Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος;

Η παιδική μολυσματική τέρμινθος είναι μια αυτοπεριοριζόμενη ιογενής λοίμωξη της επιδερμίδας η οποία προκαλείται από POX ιούς. Εμφανίζεται αρκετά συχνά σε παιδιά.

Τι είναι η σμηγματορροική δερματίτιδα;

Η σμηγματορροική δερματίτιδα έίναι μία χρόνια δερματίτιδα η οποία εμφανίζεται σε ατοπικά παιδιά αλλά και σε ενήλικες.

Τι είναι οι σπίλοι;

Οι παιδικοί σπίλοι είναι μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος οι οποίες είτε είναι παρούσες από τη γέννηση (συγγενείς) είτε εμφανίζονται μετά.

Τι είναι η βρεφική ακμή;

Η βρεφική ακμή είναι η εμφάνιση ακμοειδούς εξανθήματος σε βρέφη άνω των 3 μηνών. Σε αντίθεση με την νεογνική ακμή που συνήθως υποχωρεί αυτόματα , η βρεφική ακμή έχει μακροχρόνια πορεία.