Τι είναι η μολυσματική τέρμινθος;

Η παιδική μολυσματική τέρμινθος είναι μια αυτοπεριοριζόμενη ιογενής λοίμωξη της επιδερμίδας η οποία προκαλείται από POX ιούς. Εμφανίζεται αρκετά συχνά σε παιδιά.Παιδική μολυσματική τέρμινθος

 

Ποια είναι η κλινική πορεία της παιδικής μολυσματικής τερμίνθου;

Η νόσος της παιδικής μολυσματικής τερμίνθου χαρακτηρίζεται από μονήρεις ή πολλαπλές συνήθως ομφαλωτές βλατίδες στο χρώμα του δέρματος.

Η πλειονότητα των βλαβών εμφανίζουν ένα κεράτινο βύσμα το οποίο προσδίδει στην βλάβη ένα κεντρικό εντύπωμα. Ελαφριά πίεση στη βλάβη προκαλεί εξώθηση του κεντρικού βύσματος.

Οι συχνότερες θέσεις εντοπίσεως είναι το πρόσωπο, τα βλέφαρα, ο τράχηλος, ο κορμός και κυρίως η μασχάλη.

Στους περισσότερους ασθενείς , οι οποίοι παροπυσιάζουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, οι βλάβες διαρκούν εώς και 6 μήνες και στη συνέχεια υποχωρούν αυτόματα.

Ποιά είναι η θεραπεία της μολυσματικής τερμίνθου;

Στα υγιή παιδιά η νόσος της παιδικής μολυσματικής τερμίνθου υποχωρεί αυτόματα και δε χρειάζεται καμία θεραπεία. Ωστόσο είναι απαραίτητη η αποφυγή της άμεσης δερματικής επαφής με άτομα τα οποία πάσχουν από μολυσματική τέρμινθο.

Σε παιδιά στα οποία η νόσος επιμένει ή εξαπλώνεται, είναι απαραίτητη η θεραπεία και συνήθως εφαρμόζεται είτε αφαίρεση της βλάβης με ειδική λαβίδα τερμίνθου είτε κρυοθεραπεία των βλαβών.