Το παιδικό δέρμα είναι εκπληκτικά ανθεκτικό σε διαφόρους ερεθιστικούς παράγοντες χάρη στην κερατίνη στιβάδα, που αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του, στην οποία ενσωματώνονται λιπίδια σε ένα πλέγμα κερατίνης.

Το στρώμα αυτό του παιδικού δέρματος αναπτύσσεται πλήρως στα αρτιγενή νεογνά, γι'αυτο πολλά παιδιά περνάνε την περίοδο με τις πάνες χωρίς ίχνος παρατρίμματος, παρά το γεγονός ότι το παιδικό δέρμα τους έχει υποστεί μαζικό ερεθισμό απο τις διάφορες απεκκρίσεις.

Παιδικό δέρμα

Το φυσιολογικό δέρμα των παιδιών δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, χωρίς αυτό να ενισχύει τη λανθασμένη αντίληψη ότι το δέρμα θα σταματήσει να παράγει λιπίδια αν δέχεται συνεχώς κρέμες και λοσιόν. Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μένουν πολλή ώρα στη μπανιέρα, γιατί αυξάνεται η απώλεια των κερατινοκυττάρων και το παιδικό δέρμα γίνεται ξηρό.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, το παιδικό δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο. Αυτό εν μέρει, επειδή η υπεριώδης ακτιβολία μπορεί να διεισδύσει στο λεπτό παιδικό δέρμα του παιδιού και εν μέρει, επειδή το παιδί έχει λιγότερη χρωστική για την προστασία του δέρματος. Ρoύχα και ένα καπέλο αποτελούν την πιο αποτελεσματική προστασία του ήλιου, ενώ σε παιδιά άνω των δύο ετών απαραίτητη είναι και η χρήση αντιηλιακού σκευάσματος με φυσικά φίλτρα σε παχύ στρώμα.