Με τον όρο κηλίδες αποκαλούμε καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος που εμφανίζονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου κυρίως στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες στην ηλιακή ακτινοβολία όπως τα χέρια, το πρόσωπο και η περιοχή του ντεκολτέ, περιοχές που συνήθως μαρτυρούν την ηλικία ενός ατόμου.

Οι «γεροντικές» κηλίδες εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αν και αποτελούν αρκετά συχνά ενδείξεις πρόωρης γήρανσης, έχουν καφέ ανοιχτό χρώμα και οφείλονται στο γεγονός ότι το δέρμα στην προσπάθεια του να προστατεύσει την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία, οδηγείται σε υπερπαραγωγή μελανίνης την οποία διοχετεύει ανομοιόμορφα, εμφανίζοντας κηλίδες, πανάδες και δυσχρωμίες.

Οι κηλίδες έχουν την τάση για πολλαπλασιασμό και αύξηση του μεγέθους τους, το οποίο αρχικά δεν ξεπερνά τα 2 με 3 εκατοστά.

Ως πανάδες ορίζουμε τις δερματικές βλάβες μεγέθους μεγαλύτερου από τις κηλίδες και σχήματος ασαφώς περιγεγραμμένου. Οι πανάδες εμφανίζονται ως επί το πλείστον στις γυναίκες σε μεγαλύτερη συχνότητα από ότι τους άνδρες, και προκαλούνται κυρίως από την χρόνια και αθροιστική έκθεση στον ήλιο. Η εμφάνισή τους μπορεί ωστόσο να οφείλεται και σε ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνη, λήψη ή τοπική εφαρμογή φαρμάκων καταστάσεις που αυξάνουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος.

Τα σημάδια τόσο της φυσιολογικής γήρανσης όσο και της φωτογήρανσης στην περιοχή των χεριών περιλαμβάνουν την λέπτυνση του δέρματος, ευρειαγγείες, ελάστωση και εμφάνιση πανάδων και κηλίδων. Η θεραπεία τους συνιστάται για αισθητικούς λόγους.

Μία από τις πιο εξελιγμένες θεραπείες αντιμετώπισης των πανάδων - κηλίδων των χεριών είναι το Discovery Pico Plus laser.

Στην Tzoumaclinic πρωτοπορούμε για μία ακόμα φορά και γινόμαστε το πρώτο ιατρείο στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί το Discovery Pico Plus της Quanta System, το πιο αποτελεσματικό λέιζερ παγκοσμίως στην διόρθωση των μελαγχρωματικών κηλίδων, με fda approval.

Η ιατρός - δερματολόγος Αναστασία Τζούμα και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της Tzoumaclinic έχοντας λάβει ειδική εκπαίδευση στην Αμερική και την Ιταλία εφαρμόζουν με απόλυτη επιτυχία το πιο ισχυρό και ευέλικτο laser που χάρη στον πρωτοποριακό τρόπο δράσης του έχει τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις σε όλες τις μελαγχρωματικές αλλοιώσεις διαθέτοντας 3 είδη laser για τον σκοπό αυτό.

Η τεχνολογία pico πλεονεκτεί στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα άλλα laser. Το Discovery Pico Plus Laser είναι σχεδιασμένο ώστε να ελαχιστοποιεί τον πόνο, τον χρόνο αποθεραπείας και να διορθώνει τις χρωματικές αλλοιώσεις με απόλυτη ακρίβεια χωρίς να καταστρέφει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος.