Τι είναι οι σπίλοι;

Οι παιδικοί σπίλοι είναι μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος οι οποίες είτε είναι παρούσες από τη γέννηση (συγγενείς) είτε εμφανίζονται μετά.

 

`

Είναι επικίνδυνοι οι σπίλοι;

Οι σπίλοι μπορεί να είναι σταθεροί σε όλη τη ζωή ενός παιδιού αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αλλάξουν χαρακτήρες ή να γίνουν δυσπλαστικοί.

Κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής , το δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο.

Αυτό, εν μέρει, επειδή η υπεριώδης ακτιβολία μπορεί να διεισδύσει στο λεπτό δέρμα του παιδιού και εν μέρει, επειδή το παιδί έχει λιγότερη χρωστική για την προστασία του δέρματος. Είναι γνωστό ότι το 30% των μελανωμάτων αναπτύσσονται σε προυπάρχον μελλανοκυτταρικό σπίλο.

Πώς θα προφυλάξω το παιδί μου από το μελάνωμα;

Η προφύλαξη από τον ήλιο στην ευαίσθητη παιδική ηλικία είναι ο σημαντικότερος τρόπος προφύλαξης. Ρούχα και ένα καπέλο αποτελούν την πιο αποτελεσματική προστασία του ήλιου, ενώ σε παιδιά άνω των δύο ετών απαραίτητη είναι και η χρήση αντιηλιακού σκευάσματος με φυσικά φίλτρα σε παχύ στρώμα.

Επειδή όμως η πρώιμη διάγνωση διασφαλίζει την αυξημένη διαβίωση, απαραίτητη είναι η δερματοσκόπηση και η χαρτογράφηση των σπίλων όλων των παιδιών άνω των 8 ετών προκειμένου να είναι δυνατή η λεπτομερής και σχολαστική παρακολούθηση τους.

Στο ιατρείο η δερματολόγος εξετάζει και χαρτογραφεί τους σπιλους στα παιδιά μία φορά το χρόνο με ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα ψηφιακής δερματοσκόπησης, το fotofinder.