Η εμφάνιση της φλούδας του πορτοκαλιού στο δέρμα, γνωστή ως κυτταρίτιδα, προέρχεται από την ανομοιογενή κατανομή του λίπους, αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα και την υποδόρια διάταση του συνδετικού ιστού λόγω της αποθήκευσης νερού στην επιδερμίδα και το χόριο.

Δεδομένου ότι τα λιποκύτταρα υπερδιογκώνονται, οι μεμβράνες τους παραμορφώνονται και προκαλούν τη διάταση των διαφραγμάτων, προκαλώντας, έτσι, το φαινόμενο της φλούδας του πορτοκαλιού.

Μικρές και μεγάλες, αδύνατες και εύσωμες, όλες οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με την κυτταρίτιδα

Ωστόσο πολλοί είναι και οι άντρες που πάσχουν από κυτταρίτιδα.

Βαθμιαία, η εμφάνιση του φαινομένου της «φλούδας του πορτοκαλιού» (κυτταρίτιδα) γίνεται ολοένα και πιο έντονη στους γοφούς, την κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς.

Γιατί εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες;

Στις γυναίκες, ο ιστός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις αυξομειώσεις των επιπέδων των ορμονών (εμμηνορροϊκός κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), οι οποίες προκαλούν την αποθήκευση και δημιουργία του συσσωρευμένου λίπους.

Ποιοι παράγοντες επιδεινώνουν την κυτταρίτιδα;

Διατροφή
Διατροφή φτωχή σε νερό και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, ανθρακούχα αναψυκτικά, ζάχαρη, αλκοόλ και αλάτι ευνοούν την αφυδάτωση του οργανισμού και κατά συνέπεια την κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα.

Άσκηση

Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα.

Κληρονομικότητα

Ορμονικές διαταραχές
Είναι συχνή η εμφάνιση κυτταρίτιδας σε άτομα που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάπνισμα

Κυκλοφορικές διαταραχές
Σε διαταραχές αιματικής και λεμφικής κυκλοφορίας, πχ ευρυαγγείες ή λεμφοίδημα, είναι συχνή η εμφάνιση της κυτταρίτιδας γιαυτό στις περιπτώσεις αυτές η ιατρός συστήνει υπερηχογραφικό έλεγχο.

Ποια είναι τα στάδια κυτταρίτιδας;

Στάδιο 0: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν το πιέσει, βλέπει μόνον πτυχές, αλλά όχι κυτταρίτιδα.
Στάδιο 1: Όταν η γυναίκα είναι όρθια ή ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο. Όταν, όμως, πιέζεται, εμφανίζονται «λακκουβίτσες», δηλαδή κυτταρίτιδα
Στάδιο 2: Όταν η γυναίκα είναι ξαπλωμένη, το δέρμα είναι λείο, αλλά όταν στέκεται μοιάζει με τη φλούδα πορτοκαλιού.
Στάδιο 3: Η κυτταρίτιδα είναι εμφανής σε κάθε θέση, ανεξαρτήτως της εφαρμογής πίεσης.

Ποιες είναι οι θεραπείες για την κυτταρίτιδα που εφαρμόζονται στο ιατρείο;

Στο ιατρείο διαθέτουμε όλες τις σύγχρονές θεραπείες για την κυτταρίτιδα.

Οι θεραπείες αυτές είναι το lpg lipomassage, η μεσοθεραπεία, το venucian carboxytherapy, οι accent ραδιοσυχνότητες και φυσικά τα νήματα Pdo.

Η ιατρός Dr Αναστασία Τζούμα θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία για εσάς και πιθανόν ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο συνδιαστικων θεραπειών για το τέλειο σώμα που ονειρεύεστε!