Γνωρίζουμε ότι το μέλασμα είναι χρώμα το οποίο βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και λόγω της αντανάκλασης του φωτός δίνει αυτή την αντιαισθητική γκρίζα χροιά στο δέρμα.

H ιατρός δερματολόγος Dr Αναστασία Τζούμα θα εξετάσει με την ειδική λυχνία fotofider αναλυτή δέρματος το μέλασμά σας.

 

Χημικά peelings για μέλασμα


Θα ελέγξει το βάθος του μελάσματος καθώς και την έκταση του κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Κατόπιν θα επιλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο για εσάς.

Δεδομένο ότι οι πιο επιθετκές θεραπείες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής, η ιατρός επιλέγει αρχικά θεραπείες με εξειδικευμένα χημικά peelings για την αντιμετώπιση του μελάσματος.

Ποια είναι τα χημικά peelings που χρησιμοποιούμε στην θεραπεία του μελάσματος;

Τα χημικά peelings που χρησιμοποιούμε για την αντιμετώπιση του μελάσματος είναι τρία.

Τα AHA, το TCA και το εξειδικευμένο Mela peel της Γαλλικής εταιρείας Dermaceutic.

Πώς δρουν τα AHA peelings στην θεραπεία του επιφανειακού μελάσματος;

πήλινγκ με AHA ή άλφα υδροξυοξέα ή γλυκολικό οξύ είναι επιφανειακού βάθους peelings τα οποία χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα συχνά γιατί χαρακτηρίζονται για την ευκολία της εφαρμογής τους και τον μηδαμινό χρόνο αποθεραπείας τους.

Ενδείκνυνται στα επιφανειακά μελάσματα τα οποία ανταποκρίνονται και στην λευκαντική κρέμα.

Δεν είναι καθόλου επιθετικά peeling και γι'αυτό το αποτέλεσμα τους είναι αργό αλλά σταθερό.

Χρειάζονται 3-5 συνεδρίες για ένα καθαρό και λαμπερό πρόσωπο.

TCA στην πρώτη γραμμή για την θεραπεία του μέσου αλλά και στο βαθύ μελάσμα.

Το TCA Peeling πρόκειται για πήλινγκ τριχλωροξικού οξέους το οποίο είναι μεσαίου βάθους ή βαθύ ανάλογα με την συγκέντρωση που χρησιμοποιούμε.

Χρησιμοποιείται στο μέλασμα το οποίο εκτείνεται βαθύτερα και έχει εκπληκτικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Χρειάζονται 1-3 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 1 μήνα.

Τι είναι το εξειδικευμένο Mela Peel της Γαλλικής εταιρειάς Dermaceutic;

Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό πήλινγκ της Dermaceutic εξειδικευμένο για το μέλασμα.

Χρησιμοποιείται στις δύσκολες περιπτώσεις του μελάσματος, της μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης και των δυσχρωμιών μετά από εγκμοσύνη.

Η όλη διαδικασία είναι διπλή.

Προηγείται της εφαρμογής του Mela peel ένα άλλο peeling το οποίο προετοιμάζει το δέρμα κατάλληλα ώστε να ακολουθήσει η εφαρμογή του Mela peel στο βάθος που θέλουμε.

Το peeling αυτό επιλέγεται ανάλογα με την περίπτωση και το βάθος του μελάσματος σύμφωνα με την ειδική λυχνία– αναλυτή δέρματος Fotofinder, από την ίδια την ιατρό δερματολόγο Dr Αναστασία Τζούμα.

Μπορεί να προηγηθεί το active peel (γλυκολικό οξύ), το Milk Peel (γλυκολικό οξύ 50%, λακτικό οξύ 10% και σαλικυλικό οξύ) ή το Cosmo peel (tca) ανάλογα με την περίπτωση.

Aμέσως μετά γίνεται η εφαρμογή του Mela Peel στην ίδια συνεδρία, το οποίο δεν ξεπλένεται αλλά παραμένει στο δέρμα για 6 ώρες.

Απαιτούνται από 1 εώς κάποιες φορές 2 συνεδρίες.

Η θεραπεία ακολουθείται στο σπίτι αρχικά με μία αναπλαστική κρέμα για μία εβδομάδα και στην συνέχεια γίνεται εφαρμογή της εξειδικευμένης κρέμας Mela cream για δύο μήνες περίπου.

Η mela cream είναι μία κρέμα η οποία παρέχεται στον ασθενή δωρεάν μαζί το peeling η οποία περιέχει τα συστατικά του ίδιου του peeling σε μειωμένες συγκεντρώσεις.

Εφαρμόζεται για δύο μήνες και συνεχίζει την δράση του peeling στο διάστημα αυτό.

Τα αποτελέσματα του Mela peel είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ και το σημαντικότερο δεν υποτροπιάζουν.

Η ιατρός δερματολόγος Dr Αναστασία Τζούμα επιλέγει συχνά ένα δικό της θεραπευτικό πρωτόκολλο για τα δύσκολα μελάσματα το οποίο περιλαμβάνει αρχικά ένα tca peeling και ένα μήνα μετά το mela peel έχοντας ώς βάση πάλι το tca.

Τα αποτελέσματα μας χαροποιούν ιδιαίτερα!

Χρειάζεται ειδική προετοιμασία πριν από την εφαρμογή του peeling;

Η προετοιμασία δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις ωστόσο δίνει πολύ καλύτερα τελικά αποτελέσματα.

Μερικές φορές χρησιμοποιείται Retin A, ένα φάρμακο που χορηγείται με συνταγή ιατρού και περιέχει Βιταμίνη Α, για προετοιμασία του δέρματος.

Αυτό λεπταίνει την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος, επιτρέποντας στο διάλυμα του peeling να εισχωρήσει πιο βαθιά και ομοιογενώς.

Επειδή τις περισσότερες φορές η χρήση ρετινόλης ειναι ερεθιστική μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ως προετοιμασία κρέμα με AHA ή υδροκινόνη.

Η προετοιμασία διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες και πρέπει να γίνεται διακοπή 5 ημέρες τουλάχιστον πριν το peeling.

Καλό είναι να αποφεύγεται η αποτρίχωση του προσώπου, η χρήση ξανθιστικής κρέμας και η βαφή μαλλιών τις προηγούμενες από την θεραπεία ημέρες.

Χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις;

Για τις επόμενες ημέρες η ιατρός θα σας συστήσει μία πλόυσια ενυδατική ή αναπλαστική κρέμα, αποφυγή του ήλιου και χρήση αντιηλιακού σκευάσματος.