Η μάσκα αποτελεί πλέον απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η αύξηση της χρήσης της όμως συνοδεύτηκε και από την εκδήλωση δερματοπαθειών , με κυριότερη τη maskne. Η maskne, η ακμή που προκαλείται από τη μάσκα αποτελεί μια μορφή μηχανικής ακμής (acne mechanica) που οφείλεται στην καθημερινή χρήση μάσκας. Παρατηρείται κυρίως στο πηγούνι, γύρω από τη μύτη και το στόμα. Η τριβή που προκαλεί η μάσκα σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία από την ομιλία και τη θερμότητα οδηγούν στην απόφραξη των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και στην εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και φλεγμονών.

maskne

Πως μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε την εκδήλωση της maskne , φορώντας τη μάσκα μας ώστε να παραμένουμε ασφαλείς;

  1. Επιλέγουμε κατάλληλες μάσκες . Προτιμούμε βαμβακερές και άνετες μάσκες , οι οποίες να προσαρμόζονται σωστά στο πρόσωπο μας. Αποφεύγουμε συνθετικά υφάσματα, όπως το νάιλον ή ο πολυεστέρας που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει. Οι πολύ στενές και σφιχτές μάσκες ή οι πολύ χαλαρές κάνουν πιο έντονη την τριβή στο δέρμα μας και επιδεινώνουν το πρόβλημα.
  2. Πλένουμε συχνά τις μάσκες. Το δέρμα θα πρέπει κάθε φορά να έρχεται σε επαφή με καθαρή μάσκα, χωρίς λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα και υγρασία. Ακολουθούμε τις οδηγίες πλυσίματος του κατασκευαστή και προτιμούμε απορρυπαντικά υποαλλεργικά, χωρίς χρώματα και αρώματα.
  3. Χρησιμοποιούμε λιγότερο make up στις περιοχές εφαρμογής της μάσκας. Αυτή την περίοδο επιλέγουμε να κάνουμε ένα μικρό ‘διάλειμμα’ από το make up. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα απόφραξης των πόρων του δέρματος. Αν πάλι επιθυμούμε να βαφτούμε, επιλέγουμε προϊόντα μη φαγεσωρογόνα, oil –free ή με ορυκτά μέταλλα.
  4. Πλένουμε καθημερινά το πρόσωπο μας. Επιλέγουμε ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι για το πρόσωπο μας, το οποίο χρησιμοποιούμε πρωί και βράδυ. Αποφεύγουμε scrub και ισχυρά καθαριστικά σαπούνια τα οποία μπορεί να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο το δέρμα μας.
  5. Ενυδατώνουμε το δέρμα μας. Αμέσως μετά το πλύσιμο, εφαρμόζουμε μια λεπτόρρευστη ενυδατική κρέμα, ανάλογα πάντα με τον τύπο του δέρματος μας. Έτσι προλαμβάνουμε την ξηρότητα και την αφυδάτωση του προσώπου και ταυτόχρονα προσφέρουμε στο δέρμα μας ένα προστατευτικό φιλμ το οποίο μειώνει την τριβή που προκαλεί η μάσκα.